Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

duminică, 22 ianuarie 2012

Scoici













Nu pot ascunde faptul că sunt un mare iubitor al Greciei. Dacă întâmplarea a făcut să învăţ limba elenilor, apăi dorinţa fu cea care m-a făcut să le învăţ mâncarea, să le iubesc felul de a fi, să îndrăgesc lentoarea şi lenea specifice şi să tânjesc după viaţa boemă, petrecută la mal de Egee, cu briza în nări şi cu parfum de peşte fript şi caracatiţe uscate. Sunt nebun după salatele alea blestemate şi înmiresmate cu brânză feta, cu oregano şi cu măsline verzi, mor după un păhărel de ouzo rece îndelung gustat alături de câteva sardine fripte simplu şi însoţite cu lămâie.
Dacă Dumnezeu nu a fost atent şi a scăpat o bucăţică din rai atunci când a făcut lumea asta...se pare că acea bucăţică s-a ascuns în Grecia, în felul acestui popor de a înţelege viaţa, de a iubi viaţa şi de a-şi trăi viaţa.
Tot pe aceste plaiuri însorite mi-a fost deschis apetitul pentru midii, cu cât mai simplu gătite...cu atât mai minunate.
Doar să fie proaspete, să fie curate şi de la o sursă de încredere...
După ce le spălaţi bine cu un burete abraziv (nu le lăsaţi niciodată în apă şi mai ales nu umblaţi pe lângă dânsele cu vreun fel de detergent), puneţi într-o tigaie ulei de măsline, căliţi usturoi tăiat fin, aruncaţi scoicile şi amestecaţi-le energic. Adăugaţi puţin vin alb, sare, piper şi nişte zeamă de lămâie, apoi acoperiţi vasul şi lăsaţi-le să dea bine în clocot. Se vor desface şi vor împrumuta toate aromele de pe lângă dânsele.
Le serviţi repejor, stropite cu ulei de măsline şi cu zeamă de lămâie.
Gustul este inegalabil...vă veţi simţi aproape de mare, de valuri şi de liniştea ţărmurilor.
Sunt vremuri tulburi, vremuri în care nu suntem lăsaţi să vedem adevărul, vremuri în care imaginile devin distorsionate şi neclare profund...dar eu vă spun un lucru - Grecia este şi va fi întotdeauna un paradis, un spaţiu binecuvântat şi special. Autenticul de aici nu se va pierde niciodată, iar frumuseţea locurilor va dăinui în eternitate.

joi, 12 ianuarie 2012

Manitaropita (Plăcintă cu ciuperci)
















Prin Balcani se mănâncă bine, iar cine mai ţine tradiţia are parte de experienţe culinare deosebite. Urăsc plăcintele din comerţ, umflate, păcălite, îmbibate cu stimulatori de gust şi vândute drept produse tradiţionale...n-au nici cea mai mică legătură cu adevăratele plăcinte - olteneşti, moldoveneşti, bulgăreşti ori greceşti.
Eu iubesc ciupercile...în special hribii (sau mânătărcile cum li se mai spune). Paradoxal, sunt extrem de scumpe la piaţă, iar la noi în nordul Oltului, o plimbare prin pădure de vreo două ore te poate ferici cu o pungă plină de mânătărci...gratis!
Dacă tot îmi prisoseau, m-am gândit să fac o plăcintă aşa cum fac grecii, umplută cu ciuperci, cu feta grasă de capră şi oaie, cu ceapă verde (era mai bună cu praz dar nu am găsit), cu sare, piper, ulei de măsline, ouă bătute cu smântână şi un praf de oregano.
Nu mai spun nimic despre cantităţi, pentru că o plăcintă bună iese atunci când o faci cu sufletul şi nu neapărat cu mintea. Avem tăvi mai mari sau mai mici, avem guri mai multe sau mai puţine de hrănit...le potrivim pe toate din ochi şi după speranţă...
Ciupercile vin tăiate mic (eu am pus mânătărci şi champignon brune). Călim în puţin ulei de măsline ceapa tocată fin, după care adăugăm ciupercile şi le lăsăm la foc până se topesc frumos şi se evaporă toată apa pe care o lasă.
Ouăle vin bătute bine cu sare, piper, oregano şi smântână.
După ce se răcoreşte amestecul de ciuperci, amestecăm compoziţia împreună cu brânza sfărâmată şi cu ouăle bătute.
Aşternem într-o tavă foi de plăcintă, pe care le ungem cu ulei de măsline, 4 foi jos, apoi puţină compoziţie, iar o foaie, iar compoziţie şi repetăm până se termină ciupercile, iar sus din nou punem 4 foi - la fel unse bine cu ulei de măsline.
Plăcinta stă la cuptor cam o oră, la foc potrivit (180 de grade) şi se serveşte caldă, cu iaurt gras sau cu smântână.
Nu e un preparat pretenţios, nu e spectaculos, însă gustul întrece unele din cele mai rafinate compoziţii culinare occidentale.
Simplu şi bun!