Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

joi, 16 februarie 2012

Vită broccoli















Deşi nu sunt un mare consumator, îmi plac conopida şi broccoli-ul...în special gratinate la cuptor.
Ceea ce facem azi este o trebuşoară cu puternice reverberaţii asiatice. Reţeta ar fi puţin mai complicată, însă am încercat pe cât posibil să o simplific şi să o adaptez gusturilor noastre.
Ne trebuie cam 350-400 de grame de carne de vită cât mai fragedă...eventual muşchi, 1 broccoli potrivit, sare, piper, 2 linguriţe cu amidon, 1 ou, 2 linguri de sos de soia, 2 linguri de sos de soia negru (sau teriyaki), 2 linguri de sos de stridii, 4 linguri de ulei (orice fel), 5 căţei de usturoi şi 1 ghimbir proaspăt...cam 2 linguri şi 3 ardei iuţi (dar nu foarte).
Înainte de toate, tăiem carnea bucăţele mici, o condimentăm cu sare şi piper, o amestecăm cu oul şi cu amidonul şi o lăsăm la rece (cam 2 ore).
În uleiul încins, rumenim bine de tot usturoiul (doar zdrobit puţin), ghimbirul tăiat cât mai mare şi ardeiul iute, până schimbă culoarea către maro închis, apoi le scoatem din ulei. Astfel, uleiul va fi puternic aromatizat.
În acest ulei încins, călim carnea scoasă de la frigider, până se rumeneşte bine, apoi adăugăm unul câte unul sosurile, amestecând continuu...dacă puteţi agitând tigaia sau cu o paletă din lemn...cum vă este mai uşor.
Va fierbe şi va scădea repede, după care aruncăm şi broccoli-ul rupt bucheţele, plus o jumătate de pahar cu apă. Amestecaţi continuu, întoarceţi pe toate părţile, pentru că broccoli nu are nevoie de multă căldură şi fierbere. Va scădea din nou şi când începe să se îngroaşe sosul este gata.
Aveţi mare atenţie la cantităţile de sare, mai ales că sosurile de soia au foarte multă sare. Gustaţi în permanenţă şi eventual, dacă nu aveţi un sos de soia "cu puţină sare", renunţaţi la a săra carnea.
E o reţetă simplă şi de efect. Încercaţi că nu aveţi ce pierde!