Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

miercuri, 14 noiembrie 2012

SAGANAKI

...Saganaki este un nume generic dat câtorva feluri de mâncare "executate" la tigăiţă, având toate o bază sănătoasă de brânză Feta (feta în greacă înseamnă felie...dar aşa s-a împământenit conceptul de brânză grecească, de obicei un amestec de oaie şi capră).
Saganaki poate fi un fel numai cu Feta, ori un amestec de creveţi, scoici sau frcute de mare, însoţite de Feta şi sos de roşii picant.
Noi azi avem creveţi saganaki, un fel care pe mine unul mă omoară - gustul este incredibil iar felul în sine extrem de uşor de executat.
Reţeta pe care v-o dau eu este tradiţională, puţin mai bogată decât ceea ce se serveşte la teverne, însă fiecare o puteţi modifica după pofta inimii şi după gustul dumneavostră!

Pregătirea ingredientelor vă răpeşte câteva minute, iar execuţia în sine nu depăşeşte jumătate de oră.

Avem nevoie de creveţi...roz prefierţi sau cenuşii cruzi...cât mai mari şi mai gustoşi. Eu prefer să fac acest fel cu cei roz prefierţi şi gata curăţaţi.


Pentru două persoane vă trebuie cam două mâini sănătoase de astfel de creveţi. Un pumn de feta, un pumn de caşcaval bun care topeşte frumos, o jumătate de ceapă albă, doi căţei de usturoi, două linguriţe rase cu pastă de tomate, puţin ulei de măsline, 5-6 roşioare cherry (sau o roşie mare tăiată cubuleţe), 50 ml vin roşu, 50 ml ouzo (doar dacă aveţi...nu e neapărat necesar), pătrunjel tocat (multicel că merge de minune), sare, piper, şi câte un praf de boia iute, scorţişoară, ienibahar (se găseşte mai greu) şi oregano.




Ideal este să aveţi o tigăiţă din fontă care merge şi la cuptor, ori mutaţi după aceea într-un vas termorezistent cu pereţi groşi.
Înainte de toate aprindeţi cuptorul şi lăsaţi-l la temperatură mare!
Căliţi în uleiul de măsline ceapa şi usturoiul cam jumătate de minut, apoi adăugaţi creveţii.




După ce le căliţi în continuare la foc iute jumătate de minut, adăugaţi condimentele, sarea şi piperul, stingeţi cu vin şi cu ouzo şi lăsaţi să fiarbă până scade puţin şi se evaporă alcoolul.



Adăugăm roşiile (eu le şi zdrobesc puţin în pumn) şi bulionul.



LA fel fărâmăm bine brânza Feta şi o adăugăm compoziţiei. Se va topi imediat. Oprim focul, presărăm deasupra caşcavalul şi introducem la cuptor. Dacă nu merge cu tigaia, transferaţi în alt vas şi apoi puneţi caşcvalul înainte de a da la cuptor.
Acolo va sta la temperatură mare, până se va rumeni frumos pe deasupra, între 5 şi 10 minute în funcţie de cuptor.





Se consumă repede, fierbinte, cu mult pătrunjel şi cu ceva vinişor roşu dacă aveţi la îndemână...




Să aveţi poftă!